ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑ

ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑ

Υπερουριχαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος έχει αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η ουρική αρθρίτιδα και οι πέτρες στα νεφρά.

Ο όρος υπερουριχαιμία, αναφέρεται στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το ουρικό οξύ δημιουργείται με τη διάσπαση των πουρινών, των χημικών ενώσεων δηλαδή που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα. Οι πουρίνες μπορούν να παρασκευαστούν και από το ίδιο το σώμα. (5+1 τρόποι μείωσης του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας)

Για πολλά χρόνια, η υπερουριχαιμία εθεωρείτο το ίδιο πράγμα με την ουρική αρθρίτιδα, μια γνωστή ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Πλέον, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η υπερουριχαιμία είναι η κατάσταση που οδηγεί στην ουρική αρθρίτιδα.

Υπερουριχαιμία προκύπτει όταν το σώμα παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ ή απαλλάσσεται από πολύ λίγο.

Το σώμα παράγει πολύ ουρικό οξύ όταν:

  • Καταναλώνεται μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, όπως τα εντόσθια, οι ρέγγες και άλλα θαλασσινά και η μπύρα.
  • Τα κύτταρα του σώματος καταστρέφονται από την άσκηση ή από άλλες καταστάσεις.
  • Το σώμα παράγει φυσικά πάρα πολλές πουρίνες.

Δεν απελευθερώνεται αρκετό ουρικό οξύ από το σώμα λόγω:

  • Δυσλειτουργίας των νεφρών
  • Ανισορροπίας βάσεων και οξέων στο σώμα
  • Συνδρόμου Down
  • Υποθυρεοειδισμού
  • Λήψης φαρμάκων όπως η νιασίνη, η αιθαμβουτόλη, η κυκλοσπορίνη και το βηρύλλιο
  • Έκθεσης σε τοξίνες όπως ο μόλυβδος και το αλκοόλ
  • Παχυσαρκίας

Τα περισσότερα άτομα με υπερουριχαιμία δεν έχουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 21% του γενικού πληθυσμού και το 25% των ατόμων που νοσηλεύονται, έχουν ασυμπτωματική υπερουριχαιμία, που σημαίνει ότι δεν έχουν συμπτώματα. Το 3,9% των ατόμων με υπερουριχαιμία έχει ουρική αρθρίτιδα, την πιο κοινή επιπλοκή της ασθένειας. Η ουρική αρθρίτιδα, προκαλείται από συσσώρευση του ουρικού οξέος στους ιστούς και το αίμα, προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της υπερουριχαιμίας είναι ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά, μια κατάσταση που προκαλεί οξύ πόνο στην κοιλιά ή στο πλάι, ναυτία και έμετο.

Στις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος περιλαμβάνονται: το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, τα αλλαντικά, τα θαλασσινά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι ντομάτες, τα αμύγδαλα, τα μανιτάρια, κ.ά. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση στις τιμές του ουρικού οξέος, όπως: θειαζιδικά διουρητικά, β- αποκλειστές, κ.ά.
Ευεργετική δράση στα επίπεδα του ουρικού οξέος έχει η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού, η απώλεια βάρους με σταθερό ρυθμό, η κατανάλωση χυμών κερασιών ή φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C.
Οι ασθενείς με ασυμπτωματική υπερουριχαιμία συνήθως δεν χρειάζονται κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ελάττωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Η χορήγηση αγωγής συνιστάται στην περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας με υποτροπιάζοντα επεισόδια, ή με παρουσία τόφων.
Βέβαια, για τον κάθε ασθενή η αντιμετώπιση εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα αίτια της υπερουριχαιμίας και τα συνυπάρχοντα νοσήματα.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial